Image Alt

Amit az osztrigákról tudni kell

Alakjuk, felépítésük, színeik és élőhelyeik részletesen

osztriga fajták és brandek

Atlanti –osztriga (Crassostrea virginica)
Angol: American oyster, Atlantic oyster
Merroir:
Az Atlanti-osztriga természetes előfordulási helye az Atlanti-óceán amerikai, Kanadától-Mexikóig terjedő része és a Karib-tenger. Főleg Amerika keleti partvidékein tenyésztik, de vannak kisebb akvakultúrák a nyugati partvidéken is...

Méretezés és súly

Az osztrigák méretezése

Méretezés és súly. Az Európában-forgalomban lévő kétfajta osztriga Csendes-óceáni (Crassostrea gigas) és az Európai-lapos osztriga (Ostrea edulis) méretezése és súlya nagymértékben különbözik.

mikor fogyaszthatunk osztrigát

Az R betűs hónapok misztikuma

Az osztrigák R betűs szabálya szerint az R betű nélküli hónapokban - tehát márciustól - augusztusig - ne együnk osztrigát, de szerencsére az év nagyobb részében, az R betűs hónapokban – szeptembertől áprilisig- nyugodtan fogyaszthatjuk őket. Honnan ered ez a bölcsesség?

A főbb súlypontok

Osztriga a superfood

A világ kereskedelmi forgalmába kerülő „superfoodoknak” több szempont szerint is meg kell felelniük a megnövekedett vásárló igényeknek, illetve elvárásoknak. Súlypontok lehetnek: egészség, Omega 3-d, íz és tápérték, diéta, vitaminok, emészthetőség, cink bomba ………és az osztrigák esetében nem elhanyagolható tény az, hogy erős afrodiziákumnak kell, hogy legyen.

Tárolási követelmények

Hogyan tároljon osztrigát

A frissesség és a minőség megőrzése az osztrigák esetében kiemelt fontosságú, hiszen kagylóinkat általában nyersen fogyasztjuk el. Amennyiben követi a következő tárolási szabályokat, biztos lehet abban, hogy osztrigái ugyanolyan minőségűek lesznek, mint ha akkor vásárolta volna meg volna őket a kereskedőtől.

speciális technikák

Hogyan kell az osztrigát kinyitni?

Ha soha nem nyitott még ki egyetlen osztrigát sem az életben természetes, hogy szorongással teli vegyes félelemmel gondol, erre az egyszerű kis feladatra, csakúgy, mint az emberek 90%-a. De, ne aggódjon, nem nehéz, és hasonlóan a legtöbb dologhoz az életben, csak egy kis gyakorlatra van szüksége.

osztriga etikett

Hogyan kóstoljunk osztrigát?

Sokféle módja van annak, hogy élvezhessük azt, élményt, amit az osztrigák adhatnak nekünk. Helytől, helyzettől és osztrigafajtától függetlenül, mindegy, hogy egy bensőséges és előkelő osztrigabárban, vagy egy könnyed és laza hangulatú tengerparti halpiacon, esetleg otthon a családunk és barátaink körében fogyasztunk osztrigát.

Minősítések

fine de claire

Fine de Claires (``Les Fines de Claires``) minősítést azok az osztrigák kaphatnak, melyek minimum 28 napot töltenek el a finomító medencékben, november és március között, maximum 3kg/m2 (méretosztályozás szerint 30-40 osztriga) sűrűségben elhelyezve

Gyakran Ismételt Kérdések

A kérdések és a válaszok kizárólag a saját tapasztalataink, az általunk elvégzett kutatások alapján készültek, és ezek inkább iránymutatások, illetve segítségek, amelyeket Mi most szeretettel megosztunk Önökkel.

Miért Mi?

Azért, mert küldetésünknek tekintjük az osztrigakereskedelmet és az osztriga gasztronómia népszerűsítését és nap, mint, nap inspiráljuk magunkat arra, hogy csakis a legnagyobb szakértelemmel és maximális odafigyeléssel lehet jól dolgozni. A nem erre a szektorra szakosodott kisebb-nagyobb vállalkozások, sokszor csalódást keltő kisebb szortimentet tartanak, melyek frissessége megkérdőjelezhető. Az általunk tartott széles termékkínálat Európában is egyedülálló és törekszünk arra, hogy csakis a legjobb és legfrissebb osztrigával álljunk vásárlóink és vendégeink rendelkezésére. Az osztrigakínálatunk, szezonálisan, mindig elérhető és osztrigáinkat, bármilyen méretben, bármilyen mennyiségben, bármilyen kombinációban tudjuk értékesíteni. Ellenőrizhető forrásból származó osztrigáink megfelelnek az európai és Magyar Állategészségügyi, illetve Élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az osztrigáinkat saját HACCP standard és a szakhivatalok által akkreditált hűtőautóinkkal szállítjuk a hűtőlánc maximális betartásával. Beszállító partnereink mindegyike rendelkezik EU-s osztrigatenyésztő és forgalmazó engedéllyel, mely a legszigorúbban szabályozza az egészségügyi kockázatokat és biztonsági előírásokat.

Melyik országból származó osztriga a legjobb?

Ha, Ön osztrigát szeretne vásárolni, elsődleges szempont legyen az, hogy megbízható kereskedőtől szabad csak vásárolni, és a minőséget illetve a frissességet semmi nem veszélyeztetheti (főleg nem az olcsóság és a kedvezőbb ár). Mi, garantáljuk Önnek azt, hogy csak a legjobb minőséget és a legfrissebb osztrigát hozzuk forgalomba. Az osztrigáink Európa számos nagy osztrigatenyésztéséről híres régiójából származnak, Franciaország, Hollandia, Írország és az osztrigák a kiemeléstől számított 48 órán belül már rendelkezésre is állnak. Minden osztrigarégió más és más ízű osztrigát tenyészt. Az osztrigák ízét nagyban befolyásolják a régióra jellemző geológiai tulajdonságok, a helyi vizek, az árapály, a szél, a hőmérséklet és az évszakok változása is. Ezek a befolyásoló tényezők kihatással vannak az osztrigák alakjára, ízére, méretére és illatára is. De, mi pont ezért szeretjük őket. Az osztriga a puhatestűek törzsébe, a héjasok altörzsébe, a kagylók osztályába és a kagylókon belül a fonálkopoltyúsak rendjébe tartoznak, és minden ínyenc tudja, hogy a gasztronómia feneketlen kincsestára vár rá, ha osztrigát fogyaszt.

Én még soha nem fogyasztottam osztrigát, hogyan kell enni. Nyersen vagy hő kezelve?

Ha Ön még soha nem fogyasztott osztrigát, akkor véleményünk szerint elsőnek próbáljon ki pár különböző receptúrával elkészített sült vagy grillezett ínyencséget, melyek íze kevésbé intenzív. Ajánljuk például a méltán világhírű osztriga Rockefeller receptúráját, de egy gyors és egyszerű sütőben sült fűszervajas osztriga is nagyszerű támasza lehet gasztronómiai kalandozásai kezdetének. Ha, készen áll arra, hogy utazását a nyers osztrigák világába folytassa, kezdjen egy kisebb vagy közepes méretű osztrigával és ne használjon mást, csak frissen facsart citromlevet esetleg tabasco szószt. Inspiráció gyanánt ismerje meg különböző osztriga receptúráinkat.

Honnan tudom, hogy az osztriga megsült?

Tudni fogja, hogy az osztriga megsült, ha az osztriga szélei elkezdenek göndörödni. Ekkor tökéletes. Soha ne főzzük, vagy süssük túl az osztrigákat, mert elvesztik az ízüket, a textúrájuk pedig gumissá válik.

Meg kell rágni az osztrigát lenyelés előtt?

Mint, minden tenger gyümölcsei-nek (tintahal, kalmár, szépia, polip, rákfélék,) vagy akár a halak húsának, az osztriga, húsának is szüksége van arra, hogy fogainkkal megőröljük azt. Miután az osztriga húsa a szájába került, tartson egy pillanatnyi szünetet és értékelje az elsődleges, rágás nélküli ízeket. Folytassa tovább a kóstolást, és 4-8 rágást követően nyelje le az osztrigát. Soha ne nyelje le rágás nélkül az osztrigát, hiszen ily módon meghiúsítaná az osztrigakóstolás célját.

Van tápértéke az osztrigának?

Minden osztriga, gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és egyike azon kevés élelmiszereknek, melyek tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat. Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális (ábécé-sorrendben): fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, treonin, triptofán, valin. A különböző állatfajok számára más-más aminosavak lehetnek esszenciálisak. Alacsony a kalória tartalma, ami azt jelenti, hogy fél-tucat osztriga kalóriai tartalma kevesebb mint 3%-a annak, mint egy átlagember, napi kalória beviteli szükséglete. Tudta, hogy az osztriga superfood?

Igaz az, hogy az osztriga afrodiziákum?

A szexuális stimulánsokat gyakran nevezik „afrodiziákumnak” Aphrodité után, aki a görög mitológiában a szerelem, szépség, öröm és nemzés istennője volt. Jól megérdemelt hírnevét, mint afrodiziákum már a régi római koroktól kezdve viseli. Az osztriga kiváló forrása a cinknek (6 osztriga 76 mg cinket tartalmaz, ami majdnem a hétszerese az ajánlott napi mennyiségnek) mely kulcsszerepet játszik a férfiak tesztoszteron termelésében. Amerikai és olasz kutatók megállapították, hogy a cink mellett az osztriga tartalmaz még nagyon ritka D-aszparagin savat (D-ASP) és N-metil-D-aszparta (NMDA) aminosavakat is. Mivel, mind a cink mind a ritka aminosavak hozzájárulhatnak a megnövekedett tesztoszterontermeléshez (libidó stimuláns) az átlag izomtömeg növekedéséhez és javítják a fizikai állóképességet ezért elméletileg az osztrigák is növelik a libidót. Sőt….

Miért nem veszi a fáradtságot, hogy ellenőrizze, hogy az osztriga valóban afrodiziákum, avagy nem. Egy csokor vörös rózsa, egy romantikus vacsora két személyre egy-két tucat nyers osztriga és pár üveg bor. A többi csak Önön múlik.

A méret a lényeg?

A méretbeli különbségekből származtatható íz differenciák, az osztrigák esetében elhanyagolhatóak. Ez, természetesen nem azt jelenti, hogy egy 3 éves No5 méretű fiatal osztrigának ugyanolyan íze van, mint egy idősebb No1 méretű 5 éves nagytestvérének (itt egyfajta osztrigáról beszélünk, melyek egy azon merroir-ból származnak), de csak a legnagyobb ínyencek tudják felfedezni a korok szülte ízbeli különbségeket. Ami viszont jellemzően különbözik az a hústextúra. Egy idősebb, azaz nagyobb méretű osztriga húsának a textúrája jóval határozottabb és teltebb.

Igaz, hogy csak az „R” betűs hónapokban szabad osztrigát fogyasztani?

Tévedés, bár van valamennyi valóságalapja. Az Európai-lapos osztrigákat (Ostrea edulis) ha azok a Brit-szigetekről vagy Írországból származnak, valóban védi a forgalmazástól a Brit-halászati törvény május 1 és augusztus 31 között. A törvénykezés hivatott megvédeni a lapos osztrigákat a túl halászattól és elősegíteni a fenntartható fejlődést, ugyanis ezen osztrigák ebben az időszakban szaporodnak és ilyenkor a húsminőség kicsit gyengébb, mint máskor. A rendelkezés, azonban csak a vadvízi osztrigákra vonatkozik. A Csendes-óceáni osztriga (Crassostrea gigas) nem esik semmilyen szabályozás alá, jó tudni azonban, hogy napjainkra a kereskedőkhöz kerülő osztrigák több mint 90%-a már mesterséges környezetből, azaz akvakultúrákból származik. Olvasta már cikkeink között, az R betűs hónapok misztikumát?

Biztonságos fogyasztani osztrigát?

Mint, minden tenger gyümölcseit és kagylót, az osztrigákat is hűtőben kell tartani ahhoz, hogy a frissességüket meg tudják őrizni és biztonságosan el lehessen fogyasztani őket. A hűtőlánc maximális betartása mellett, 4-6 Celsius közötti hőmérsékleten tárolt osztrigák 5-6 napig megőrzik frissességüket és hőkezelés nélkül is biztonságosan fogyaszthatóak. Az osztrigatenyésztő partnereink mindegyike rendelkezik EU-s osztrigatenyésztő és forgalmazó engedéllyel, mely a legszigorúbban szabályozza az egészségügyi kockázatokat és biztonsági előírásokat. Amennyiben úgy gondolja, hogy nem nyersen hanem, hőkezelve szeretné osztrigáját elfogyasztani akkor minimum 140 Celsius legalacsonyabb hőmérsékleten, minimum 6 percig kell az osztrigát sütni. (alternatív választás: grillezés, gőzölés, roston sütés, főzés).

Mint, oly sok más élelmiszert, az osztriga fogyasztását sem javasoljuk olyan embereknek, akiknek: rossz az egészségi állapota, ha krónikus májbetegségben szenved, ha legyengült az immunrendszere, ha allergiás az osztrigákra, ha terhes, ha nagyon idős ember, vagy ha nagyon fiatal gyermek. Ha bármilyen kétség merül fel, hogy fogyaszthat e osztrigát, akkor forduljon orvosához tanácsért.

Ha, allergiás vagyok a tenger gyümölcseire, akkor nem ehetek osztrigát?

A tenger gyümölcsei jelzővel, általában három nagy csoportot jelölünk: Rákfélék (ostoros-garnéla, homoki-garnéla, folyamirák, tarisznyarák, languszta, homár stb…) Kagylófélék (vénuszkagyló, feketekagyló, kékkagyló, fésűkagyló, osztriga, borotvakagyló, szívkagyló, parti csiga, tőrcsiga stb…) Fejlábúak (kalmár, szépia, seppiola, polip, stb…).

Ezen csoportok közül, általában a kagylók és a rákok tartalmaznak legtöbb allergént. Sok ember például allergiás a garnélákra, de nem allergiás a kagylókra, és viszont. Mások, például allergiásak a Szent-Jakab kagylókra, de minden problémamentesen tudnak feketekagylót fogyasztani. A legbiztonságosabb döntés az, ha valaki allergiás egy fajta kagylóra, messze elkerüli a többit is, bár érdemes tanácsért felkeresni az orvosát esetleg allergiatesztet csináltatni.

Hol tároljam az osztrigákat otthon a vásárlást követően?

Az osztrigákat a normál hűtőszekrényben (nem fagyasztó) vásárlást követően legfeljebb 5 napig tudjuk tárolni, de ha a legízletesebb és legfrissebb osztrigát szeretnénk, akkor 2-3 napon belül fogyasszuk el őket.

Le tudom fagyasztani az osztrigát?

Nem.

Hogyan tudom kinyitni az osztrigát?

Ha elhatározta azt, hogy kinyit és megkóstol egy-két osztrigát, pár dologgal legyen tisztában. Az osztrigák erősek, jól érzik magukat a héjukban és nem fogják feltárni titkaikat, ellenállás nélkül. Ne próbáljon meg csavarhúzóval, vagy más típusú (nem osztriganyitó késsel) kibontani osztrigát, mert megsérülhet. Csak, Franciaországban évente több mint 2,000 ember sérül meg, egy véletlenszerűen megcsúszott késtől, az éles osztrigahéjtól vagy a nem szakszerű bontási technikáktól. Az osztriga héja és páncélzata kemény, mint a szikla innen is az angol neve (rock oyster), ezt szem előtt tartva javasoljuk, hogy használjon speciális osztriganyitó kést és a maximális biztonságra törekedve védőkesztyűt. Legfontosabb szabályok: speciális osztriganyitó kés használata, illetve védőkesztyű és hatékony nyitási technika alkalmazása.

Kapcsolatfelvétel

Ajánlatkérés

    t