Osztriga Sommelier
Egyéb kategória Fine de Claires, Fine de Claires Verte, Special de Claire, Pausse en Claire

Fine de Claires, Fine de Claires Verte, Special de Claire, Pausse en Claire

Fine de Claires („Les Fines de Claires”) minősítést azok az osztrigák kaphatnak, melyek minimum 28 napot töltenek el a finomító medencékben, november és március között, maximum 3kg/m2 (méretosztályozás szerint 30-40 osztriga) sűrűségben elhelyezve. Jellemzői: kevesebb lédús húsmennyiség, következetesen letisztult forma, áttetsző belső héjpalást, kék vagy zöld kopoltyú, kellemes tengeri illat, befejezett specifikus Fine de claire íz, kiegyensúlyozott só balansz, puha hús textúra, rövid rágási idő. Kedvelői: azok az osztriga ínyencek, akik a kevésbé húsos, de lédús kimondottan Fine de Claire ízeket szeretik.

Fine de Claires Verte („Fine de Claire Verte”) minősítést azok az osztrigák kaphatnak, melyek minimum 28 napot töltenek el a finomító medencékben november és március között maximum 3kg/m2 (méretosztályozás szerint 30-40 osztriga) sűrűségben elhelyezve. A finomító medencéket május és október között készítik elő, hogy fogadni tudják a Fine de Claire Verte (zöld) osztrigákat. Jellemzői: elegendő lédús húsmennyiség, következetesen letisztult forma, természetes zöldes árnyalat, áttetsző vagy fehér (nem tejes) belső héjpalást, zöldes színű kopoltyú, kellemes tengeri illat, befejezett a régióra jellemző specifikus íz, kiegyensúlyozott az édes és a sós közötti balansz, kiegyensúlyozott a puha és a félkemény közötti hús textúra, közepesen hosszú rágási idő. Kedvelői: azok az osztriga ínyencek, akik a zöld húsú osztrigákat és a befejezett régióra jellemző specifikus ízeket szeretik. A Fine de Claires Verte osztriga egy nagyon különleges osztriga melynek tenyésztése kizárólag Marennes-Oleronra jellemző. Az itt lévő finomító medencék némelyikében (területfüggően) már több száz éve jelen van a „Navicule bleue” vagy ahogyan tudományosan nevezik „Navicule ostrea vagy „Hasles ostrearia” nevű mikro-alga család, melyek elfogyasztása az osztrigákban élettani változásokat idéznek elő, azaz a hússzínezetük smaragdzöld színűvé válik. Bár ez a speciális mikro-alga jelen van a természetben a Marennes-Oleroni tengerbiológiai intézetben, mesterséges környezetben is sikerül ezt az algatípust kereskedelmi mennyiségben előállítani, hogy folyamatos algaellátást tudjanak biztosítani a Fine de Claire Verte osztrigák tenyésztésére szakosodott akvakultúráknak.

Speciale de Claires („La Spéciale de Claires”) minősítést azok az osztrigák kaphatnak, melyek 1-4 hónapot töltenek el a finomító medencékben, január és december között, maximum 3kg/m2 (méretosztályozás szerint 10-20 osztriga) / négyzetméter sűrűségben elhelyezve. Jellemzői: nagy húsmennyiség, következetesen letisztult forma, elefántcsont színű belső héjpalást, fehér vagy zöld kopoltyú, kellemes tenger illat, befejezett specifikus Spécial de Claire íz, hangsúlyosabban édes balansz, keményebb hús textúra, hosszabb rágási idő. Kedvelői: azok az osztriga ínyencek, akik hosszabban szeretnék élvezni az osztriga kimondottan édesebb íz harmóniáját.

Pausse en Claire („Pausse en Claire”) minősítést azok az osztrigák kaphatnak, melyek minimum 4 hónapot töltenek el a finomító medencékben, január és december között, maximum 5 osztriga/m2 sűrűségben elhelyezve. Jellemzői: bőséges húsmennyiség, következetesen letisztult forma, elefántcsont színű belső héjpalást, fehér vagy zöld kopoltyú, ózon illetve alga illat, befejezett specifikus a régióra jellemző ízvilág, határozottan uralkodó édes íz, kemény izgalmas hús textúra, hosszú rágási idő. Kedvelői: azok az osztriga ínyencek, akik a hangsúlyosan édes és hosszan rágható osztrigákat szeretik.

Label Rouge „Label Rouge”  minőségbiztosítási jelölést azok az osztrigatenyésztők kaphatják meg és alkalmazhatják az osztrigáik jelölésére, akik valamilyen különleges terméket fejlesztettek ki (Fine de Claire Verte vagy a Pausse en Claire) és a tenyésztés során az igen szigorú szabályozási és tenyésztési kritériumokat maradéktalanul be tudják tartani, mint például: íz, illat, alak, négyzetméterenkénti mennyiségi korlátozás, finomítási eljárások maximális alkalmazása, minősített merroir gondozás. Bármilyen osztriga mely a Label Rouge jelölést viseli egyet jelent a kivételes minőséggel.

t