Osztriga Sommelier
Egyéb kategória Hogyan kell az osztrigát kinyitni?

Hogyan kell az osztrigát kinyitni?

Ha soha nem nyitott még ki egyetlen osztrigát sem az életben természetes, hogy szorongással teli vegyes félelemmel gondol, erre az egyszerű kis feladatra, csakúgy, mint az emberek 90%-a. De, ne aggódjon, nem nehéz, és hasonlóan a legtöbb dologhoz az életben, csak egy kis gyakorlatra van szüksége. Ha egyszer ráérez az ízére, nem lesz több mint móka, illetve kaland és garantáltan, professzionális módon tudja majd kinyitni az osztrigákat, learatva a rokonok és barátok elismerő pillantásait. Ne aggódjon, ha az első pár osztriga még nehezebben fog menni, bízzon magában és figyelje meg, hogy a soron következőket, már egyre könnyebben és gyorsabban fogja kinyitni. De ne felejtse el azt, hogy az osztriganyitás nem versenyfutás, szóval ne a gyorsaságra, hanem a biztonságra és a szakértelemre helyezze a hangsúlyt.

Ha elhatározta azt, hogy kinyit és megkóstol egy-két osztrigát, pár dologgal legyen tisztában. Az osztrigák erősek, jól érzik magukat a héjukban és nem fogják feltárni titkaikat, ellenállás nélkül. Itt következik pár tipp, hogyan nyissa ki az osztrigát, hiszen az osztriganyitáshoz nincs másra szüksége:

begyakorolt speciális technikára, csúszásmentes vágódeszkára, professzionális osztriganyitó késre, tiszta konyharuhára és vágás, illetve szúrásbiztos védőkesztyűre.

  1. Ellenőrizze, hogy a kagylók zárva vannak és hogy sérülésmentesek.
  2. Amennyiben szennyeződéseket talál az osztrigán, hideg folyóvíz alatt erős sörtéjű kefével mossa át.
  3. Meg kell, védenie a kezét az osztriga éles héjaitól ezért mindig használjon osztriga kesztyűt és egy konyharuhát a kagyló biztonságos és csúszásmentes stabilizációja érdekében.
  4. Vegye fel a bal kezére az osztriga védőkesztyűt. (abban az esetben ha Ön jobbkezes)
  5. Helyezze a konyharuhát a bal keze felé és hajtsa össze egyszer a hosszanti irányban.
  6. A kettéhajtott konyharuha egyik felére, helyezze el úgy az osztrigát úgy, hogy a kagyló, zárópántjai Ön felé nézzenek.
  7. A konyharuha másik felével takarja be úgy az osztrigát, hogy csak 1-2 cm kagyló (kagylópánt felőli része) maradjon szabadon és a bal kezével szorosan markolja meg a kagylót. Tartsa stabilan, illetve csúszásmentesen. (a kagylópánt a jobb keze felé nézzen)
  8. Helyezze az osztriganyitó kést az osztrigapántok közötti résbe körülbelül 45’-os szögben.
  9. Határozott, de nem gyors mozdulattal a kést ide-oda mozgatva ássa be a kését a két héj közé körülbelül 1 cm mélységig. (a technika fontosabb, mint az erő)
  10. A kés önmaga tengelye körüli elforgatásának hatására (centrifugális erőkar) felpattan a kagyló felső héja.
  11. A felpattant résből a kést nem kivéve, most a kés nyelét lefelé nyomva (horizontális erőkar) a kés hegyével tágítsuk a rést a két osztrigahéj között. 
  12. A kitágított rést a bal kezének hüvelykujjával tartsa meg és az osztriganyitó kést vegye ki a résből.
  13. Az osztriganyitó kést helyezze vissza a kitágított résbe, de közvetlenül e felső héj alá és vízszintesen siklatva a kést az felső osztrigahéj belső felületén vágja át a záróizmot. (adductor izom)
  14. Emelje le a felső kagylóhéjt és tegye félre.
  15. Óvatosan vágja át az alsó kagylóhéjban lévő záró izomzatot is, majd ellenőrizze a késsel, hogy a kagyló szabadon mozog az osztrigahéjban.
  16. Helyezze jégágyra az osztrigát.

Az osztriga héja és páncélzata kemény, mint a szikla innen is az angol neve (rock oyster), ezt szem előtt tartva javasoljuk, hogy használjon speciális osztriganyitó kést és a maximális biztonságra törekedve védőkesztyűt.

Fázisfotókkal ellátott képünkön bemutatjuk, hogyan kell szakszerűen osztrigát nyitni.

Az osztriga kinyitásának  több módszere is létezik. Képsorozatunkból megtanulhatja, hogy nyitja a zseniális Gillardeau osztrigát a Gillardeau maison séfje.

t