Osztriga Sommelier
Egyéb kategória Tárolási követelmények

Tárolási követelmények

A frissesség és a minőség megőrzése az osztrigák esetében kiemelt fontosságú, hiszen kagylóinkat általában nyersen fogyasztjuk el. Amennyiben követi a következő tárolási szabályokat, biztos lehet abban, hogy osztrigái ugyanolyan minőségűek lesznek, mint ha akkor vásárolta volna meg volna őket a kereskedőtől. Ezt a technikát alkalmazzák a legjobb szállodák és éttermek, illetve az osztriga bárok séfjei is. Ezzel a módszerrel frissen tarthatja az osztrigáit a hűtőszekrényben maximum öt napig.

  1. Kézhezvételt követően, nyissa ki a szállító dobozt vagy zacskót, amit a kereskedőtől kapott és ellenőrizze, hogy minden osztriga héja zárva van-e, és hogy az osztrigahéjak sértetlenek, azaz törés nyomai nem láthatóak rajtuk.
  2. Helyezze az osztrigákat, domború részükkel lefelé, egymásra és egymás mellé, egy mély tálba (salátás tál).
  3. Nedvesítsen be egy konyharuhát és takarja be vele a salátástálat.
  4. Helyezze a tálat a hűtőszekrénye leghidegebb pontjára (ez általában a hűtőszekrény legalsó polca). Fontos, hogy 4 Celsiusnál ne legyen hidegebb és 6 Celsiusnál ne legyen melegebb. Az ideális hűtőtartomány 4-6 Celsius között van.
  5. Tárolja ott az osztrigákat a felhasználás napjáig. A konyharuhát naponta nedvesítse újra.
  6. Amennyiben pántolt fadobozban/fakosárban vásárolta meg az osztrigáit, 12-24-48-96 db / fadoboz Csendes-óceáni osztriga (Crassostrea gigas), és 25-50-100 db/ fakosár Európai-lapos osztriga (Ostrea edulis) esetén, akkor nincs más dolga, mint betakarni a dobozt/kosarat nedves konyharuhával és egy sekély tálcára helyezve betenni őket a hűtőszekrénybe. A gyári csomagoláson nem véletlen a látszólagos túlzsúfoltság és az erős lekötő pánt alkalmazása. Az osztrigák legjobban súly alatt tudják megtartani a frissességüket, hiszen a szorosan lezárt doboz vagy kosár megakadályozza őket abban, hogy kinyissák a kagylóhéjakat és elveszítsék nedvességtartalmukat, ami a halálukat jelenti.

Nem ajánljuk, hogy az osztrigákat fagyasztóban, légmentes tartályban, csapvízben, jégágyon vagy télen, az erkélyen (udvaron) tárolni, mert akkor elpusztulnak. Az osztriga, sokkal jobban kibírja a vízközeg hiányát, mint a túl magas vagy túl alacsony hőmérsékletet. Az osztrigákat maximum 5 napon belül fel kell használni, de a legjobb és legnagyobb élvezeti értékkel akkor tudnak megajándékozni minket, ha egy-két napon belül elfogyasztjuk őket.

Ha nem biztos abban, hogy az osztriga él végezzen rajtuk vitalitás vizsgálatot. Ha az osztriga héja nyitva van, az nem azt jelenti, hogy elpusztult, lehet, hogy csak alszik. Ez egy természetes jelenség. Nyomja össze két ujjával az osztriga két héját, és ha az összezáródik, az azt jelenti az osztriga még él. Amennyiben nem záródik össze, óvatosan kocogtasson össze két osztrigát, figyelve arra, hogy a lapos osztrigahéj mindig felfelé nézzen (az osztrigalé ne boruljon ki). Ha ekkor sem záródik le a héj, akkor az azt jelenti, hogy az osztriga elpusztult, ezért kérjük, azt ne fogyassza el.

t