Osztriga Sommelier
Egyéb kategória Osztriga a superfood

Osztriga a superfood

A világ kereskedelmi forgalmába kerülő „superfoodoknak” több szempont szerint is meg kell felelniük a megnövekedett vásárló igényeknek, illetve elvárásoknak. Súlypontok lehetnek: egészség, Omega 3-d, íz és tápérték, diéta, vitaminok, emészthetőség, cink bomba ………és az osztrigák esetében nem elhanyagolható tény az, hogy erős afrodiziákumnak kell, hogy legyen.

Táplálkozási tanácsadók egyöntetű véleménye szerint az osztriga a „superfoodok” egyik koronázatlan királya hiszen egyszemélyben testesíti meg a vásárlói elvárásokat. Az osztrigák alacsony kalória tartalommal rendelkeznek, de nagyszerű forrásai a vitaminoknak és azon kevés élelmiszerek egyike mely tartalmazzák mind a kilenc esszenciális aminosavat is egyszemélyben.

Az ízben is gazdag osztrigák tartalmaznak a B12, D, A, C, E, B1, (thiamin), B2 (riboflavin), B6 vitaminon felül folsavat más néven B9 vagy M és B5 vitamint is, valamint cinket, rezet, vasat, jódot, szelént, kálciumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort és a kilenc aminosav mindegyikét mint: leucin (leucine), lizin (Lysine), valin (Valine), fenilanin (Phenylanine) izoleucin (Isoleucine), metionin (Methionine), treonin (Threonin) hisztidin (Histidine) és a triptofánt is (Tryptophan)

Cink bomba

Az osztriga kiváló forrása a cinknek, mely létfontosságú a szervezet számára. Tény az, hogy a világ cinkben leggazdagabb ételeinek a sorában a nyers osztriga a dobogó első, míg a sült kulináris csoda a második helyen áll és az is tény, hogy a cink egy olyan ásványi mikroelem, amely nagyon fontos a férfi reproduktív szervezeti rendszerében. Tanulmányok kimutatták, hogy a táplálkozási hiányosságok és a cink hiánya a férfi szervezetben előidézhetik az alacsony tesztoszteron szintet és a spermaszám csökkenését. A szervezet nem képes cinket termelni ezért azt szükséges külső forrásból pótolni. A cink számos genetikai tevékenység fő szabályozója, amelyre napi rendszerességgel, de csak nagyon kis mennyiségben van szükség és az egyik kulcsfontosságú elem az étrendben melynek elképesztő hatása van az emberi szervezetre.

t