SEAFOOD SUNSET DINNER
SEAFOOD SUNSET DINNER

VOL. 06

PAELLA AVAGY A SPANYOLOK NEMZETI KINCSE

Paella az egyik legnépszerűbb és leghíresebb globálisan ismert étel, de pontosan meghatározni a paella fő alapanyagait szinte lehetetlen, hiszen legalább annyi variációja van a spanyolok nemzeti büszkeségének, amennyi gasztronómiai régióval rendelkeznek. Spanyol szakácsok vérre menő küzdelmet folytatnak, hogy az Ő receptjük a legjobb és a leghitelesebb és ez kis történelmi segítség segít megmagyarázni, hogy miért létezik ilyen sokféle fajta ebből a gasztronómiai csodából.

A Kelet-Spanyolországi Valencia városa, vitathatatlan otthona a paellának. Valencia a Földközi-tenger egyik legnagyobb természetes kikötője, mely Spanyolország legfontosabb rizstermő területe volt és innen importálták világszerte a híres rizsüket, melyet mind a mai napig „arroz” névvel illetnek, bár a szó inkább származik arab világból, mint a spanyol-kasztíliai latinból.

Sok étterem rendelkezik saját titkos Paella receptúrákkal és változatokkal, attól függően, hogy Spanyolországban területileg hol helyezkedik el, de a legfontosabb összetevők a piros és a zöldpaprika, a paradicsom és a sáfrány általában nem hiányozhat belőlük.


Az öt fő Paella irányzat:

  1. Paella Valenciana- Az eredeti paella, mely Valenciában született, a rizs mellett csirke vagy sertés, illetve nyúlhúst tartalmaz.
  2. Paella de Marisco- azaz tenger gyümölcsei paella, mely általában 5 fő alapanyagból áll és nem tartalmaz húst, de mindig vannak benne kagylók, rákok, tintahalak és polipok.
  3. Paella Mixta-nak nevezik a turisták körében rendkívül kedvelt és nagyra értékelt paellát, mely egyfajta keveréke a valenciai és a tenger gyümölcsei paellának. Hús, csirke és tenger gyümölcsei és természetesen sáfrány felhasználásával készített ételt gyakran nevezik Andaluz paellának is.
  4. Paella Vegetariana- mely abszolút nem tartalmaz húst vagy tenger gyümölcseit, ellenben van benne piros és zöldpaprika, articsóka, bab, paradicsom és egyéb szezonális zöldségek.

5. Paella Negra – a tintahal tintájával megfestett fekete színű paella melyet elsősorban a régi hagyománykedvelő spanyolok vagy a kihívásokat kereső gourmet kalandorok kedvelnek.


Soron következő vacsoraestünkön mi is visszatérünk nagy kedvencünkhöz a paellához, melyet már nagyon sokszor elkészítettünk. Vannak eredeti spanyol pael- la serpenyőink, klasszikus spanyol sáfrányunk, melyet aranyárban vettünk és természetesen rendelkezésre áll egy százszor kipróbált receptúra is, ahhoz, hogy az Andaluz paella-val vendégeink gasztronómiai mindennapjait be tudjuk aranyozni. Nem kicsi a munka, hiszen sok alapanyaggal kell, dolgozzunk és elég egy ellankadó figyelem és az általunk használt arroz rizs máris leégett, a sofrito odakapott, de ígérjük minden finom lesz és jó, hiszen főzni azt tudunk.


M EN Ü S O R :

  • Szent-Jakab kagyló ceviche (lime, citrom, lilahagyma, chili, koriander) felhasználásával készített előétel, mely eredetileg Peru- ból származik. A hideg gasztrocsodát a Szent-Jakab kagyló féhéjában szervírozunk, javasolt kísérője, hogy a balansz meglegyen inkább valami illatos és könnyed bor: mondjuk egy chardonnay
  • Homárkrém leves: még mindig nem gyűszűméretben gondolkodunk, de a krémes-tejszínes homogén levessel óvatosan. Egy- részről nagyon finom, tehát eteti magát, de szerepe inkább csak az, hogy felmelegítsük a gyomrunkat. Repetára lehetőség van, elvitelre viszont nincs tekintettel arra, hogy felmelegítve már nem az igazi.
  • Paella Mixta azaz kulináris varázslat Spanyolországból. A filézett csirke felsőcomb a fekete tigrisgarnéla a
    kalmár a szépia, a bébi polip és a feketekagyló félelmetes egyensúlyt képez az arroz rizzsel és a sáfránnyal, és bár nem akarunk semmit újragondolni, de belecsempészünk egy kis ördöghalat is. (nem kicsit-sokat) Ez utóbbit csak azért, hogy vendégeink arcán a mosoly még szélesebb legyen.
  • Mango Bellini, csak hogy az ételsort méltóan tudjuk lezárni. A friss mangónkat pürésítjük, és mivel Spanyolországban járunk, nem kérdéses, hogy egy Cava Brut-el fogjuk elegyíteni
  • Desszert: katalán krém

A vacsoraestünk alatt beüzemeljük osztriga bárunkat is melynek kínálata a következő:

KrystaleNormandia(aranyérmes osztriga Franciaországból)
GillardeauMarennes ’d Oleron(az osztrigák non plus ultrája)
BelonBretagne(hedonista műkedvelőknek ajánljuk)
Dutch creuse
Yerksekee(holland sziklaosztriga)
Utah beach
Normandia(tiszta, letisztult, elegánsm sós)
Oyster shooterRed devil(Beluga vodka, osztriga, tabasco, V8)

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött (név, telefonszám, vendéglétszám) megadásával a

peter.szabo@osztrigasommelier.hu

címen az eseményt megelőző hétfő estig.
A vacsoraest ára 14 900 Ft és magában foglalja a komplett menüsort mely NEM degusztációs menü.

Nincsenek mikrokozmoszok a tányéron, egy igazán kiadós és finom vacsoraestet szervezünk. Jó hír: repetára és elvitelre is készülünk majd!

A regisztráció 50% előleg pénzügyi teljesítése után aktualizálódik, melyről díjbekérőt küldünk. Maximális létszám 30 fő.

Helyszín:
Lupa Beach Myfish Grillterasz

Cím:
2011 Budakalász Tó utca 1.

Időpont:
19.00 – 22.00

Parkolás:
Lupa Beach Sport Parkoló (fizetős)

Érkezés:
18.30 – 18.45

Vacsoraest kezdete:
19.00

A vacsoraest ára tartalmazza még:
welcome drink (vodka-martini) Beluga Noble – Marini Bianco

Helyszíni fizetés:
készpénz / bankkártya

t