Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Csúcsragadozó a tányéron – kardhalat filézünk

2022.03.12. @ 18:30 - 23:30

29900Ft

 

Kardhal, Bouillabaisse, Szent-Jakab kagyló, homár, polip és osztriga, avagy mediterrán gasztronómiai kalandozások Franciaországtól-Olaszországig

Három szó elegendő arra, hogy jellemezni tudjuk soron következő Seafood Sunset Dinner vacsoraestünk tematikáit……….extravagáns, látványos és ínyenc. A „csúcsragadozó a tányéron” megnevezésű eseményünkön különleges meglepetéssel készülünk. A Földközi-tenger hideg vizeiből származó 40 kg-os kardhalunkat most egy workshoppal egybekötött bemutató keretén belül bontjuk, szeleteljük és füstölési pontig hevített rostlapon el is készítjük. A magányos kóbor filézését Szabó Péter halszakértő fogja bemutatni, aki beszélni fog a mélyvizek vándorának biológiájáról, kereskedelméről és természetesen a gasztronómiában betöltött előkelő szerepéről is. A legnemesebb borjúhúsra emlékeztető hal íze még a legigényesebb ínyenceknek is tetszeni fog, de nem csak hedonista műkedvelők jelentkezését várjuk erre a látványos eseményre.

 

 

Amivel készülünk:

  • Kardhal Teriyaki

Kardhalunkat ez alkalommal nem „szicíliai módszerrel” a lehető legvékonyabbra szeleteljük, hanem ujjnyi vastagságúra, határozottan mutatósra fogjuk vágni. A szeletelési technika nem csak a látvány miatt fontos, hanem azért is, mert az alkalmazott japán teriyaki marinád így nagyszerűen át tudja járni a hús szöveteit. A gyömbér, szake, fokhagyma mirin, halszósz, citromfű és a szezámolaj olyan félelmetes egyensúlyt képeznek együtt, hogy komplexitásuk nagyszerű támasza lesz ennek a csodálatos halnak. Nem sütjük, túl, nem égetjük meg…………….olyan lesz, amilyennek lennie kell.

 

  • Bouillabaisse Marseille-i halleves

Szerelmünk a Bouillabaisse. Sok országban és régióban főznek csodálatosan ízletes hal, rák vagy kagyló leveseket, azonban nincs még egy olyan nemzet a világon, amelynek lakóinál valaki nagyobb szakmai alázattal, szeretettel és gyakorlattal nyúlna a vizek nemes élőlényeihez, mint francia emberek. A regionális különbség a szakértelemben, az évszázados hagyományok és tradíciók őrzésében a több generációs tudásban, illetve a nemzeti büszkeségben rejtőzik, ezért nem kétséges, hogy kiváltságosnak érezhetjük magunkat, ha BOUILLABAISSE-t fogyaszthatunk. Ha, azt a szót halljuk Marseille, akkor nem kérdéses, hogy mindenkinek a város leghíresebb, ikonikus nemzeti büszkesége, a Bouillabaisse jut az eszébe. Bár a szó puszta említése is beindítja az ízlelőbimbóinkat, és agyban máris összeraktuk a karakteres finom ízeket, igazából csak akkor tudjuk átadni magunkat a fennkölt és nemes ízvilágú leves élvezetének, amikor azt forrón és gőzölve a tányérunkra merjük. Komplexitása végtelen, hiszen a nemes halakból készített alaplé (ördöghal, vörös márna, tengeri angolna, morgóhal és skorpióhal) harmonikus egyensúlyt képez a feketekagylóval, garnélával, langusztínnal, édesköménnyel és a homárral. A sáfrány, illetve a rouille nem akar uralkodni, csak elegánsan megbújik a háttérben, jelzi, hogy ott van, de átadja a főszerepet a tengerek csodálatos élőlényeinek.

 

  • Grillezett polip

Bár a leves tartalmas, komplex, pikáns és forró, azért mégiscsak egy leves. Hogy esténk még színesebb legyen ezért átevezünk a portugál vizekre is. Óriás polipokat fogunk főzni majd grillezni, mely égett lesz, füstös, de ízében megállja a helyét, bármelyik gasztro-fanatikus tányérján és létjogosultsága ebben a menüsorban megkérdőjelezhetetlen. A horvátok is imádják ezért köretünk ebből az országból származik. Polip főzőlében megfőtt burgonyát és párolt mángoldot fogunk hozzá szervírozni. Tányéron finom olíva olajjal locsoljuk és, hogy a franciák se maradjanak ki Fleur de sel sóval fogjuk megszórni. Füstölt paprika erősen javallott.

 

  • Polip saláta

A hideg polipsalátánkhoz zöld és fekete olívát, kapribogyót, szárított paradicsomot, szárzellert, extraszűz olíva olajat, articsókát és citromot fogunk használni, azaz minden olyan alapanyag rendelkezésre áll majd, amely nem hiányozhat egy olasz konyhából. Polipsalátánkhoz a házi készítésű focaccia-t fogunk szervírozni.

 

  • Coquilles Saint-Jacques (Szent- Jakab kagyló)

Francia gasztronómiát szeretjük, ezért a Szent-Jakab kagyló nevű gasztrocsoda húsát először fehérbor és tárkony blansírozó folyadékban puhává varázsoljuk, majd a félhéjba visszahelyezve azt beborítjuk ínyenc mártásunkkal, majd sóágyra helyezve a kagylókat, sütőben megsütjük. Vezér ízek a következők: portobello, gruyére, tejszín, konyak, burgonya gratin

 

  • Homár Thermidor

Homár a rákok királya és a királyok étke. A kanadai homárt először előfőzzük, majd sokkolás után hosszában kettévágjuk, illetve az ollókat leválasztjuk és feltörjük. A homár ínyenc húsát kivesszük a páncélból, majd daraboljuk és a nagy klasszikus Thermidor mártásban készre pároljuk. A mártásban lévő shalotta hagyma, dijoni mustár, szárzeller, tejszín, Pernod és parmezán sajt nagyon szépen dolgoznak együtt az édesen-omlós rákhússal. A homár húsát visszakanalazzuk a páncélba, majd 200 Celsius fokra előforrósított sütőben pár perc alatt készre sütjük.

 

A vacsoraestünk alatt beüzemeljük osztriga bárunkat is melynek kínálata a következő:

  1. Krystale Normandia (aranyérmes osztriga Franciaországból)
  2. Gillardeau Marennes ’d Oleron (az osztrigák non plus ultrája)
  3. Belon Bretagne (hedonista műkedvelőknek ajánljuk)
  4. Dutch creuse Yerksekee (holland sziklaosztriga)
  5. Utah beach Normandia (tiszta, letisztult, elegánsm sós)
  6. Oyster shooter Red devil (Beluga vodka, osztriga, tabasco, V8)

 

 

A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött (név, telefonszám, vendéglétszám) megadásával a peter.szabo@osztrigasommelier.hu címen az eseményt megelőző hétfő estig.

A vacsoraest ára 29 900 Ft és magában foglalja a hideg és meleg kínálatunkat, desszertet és a welcome drink-et.

A vacsoraest alatt korlátlanul rendelkezésre áll: szénsavas-szénsavmentes ásványvíz, remoulade mártás, amerikai koktélszósz, seaweed fűszervaj, olvasztott vaj, vinaigrette, mignonette, vegyes zöld salátamix, frissen sütött baguette,

Az eseményen külön térítés ellenében, lehetőséget biztosítunk vendégeinknek extra osztrigák,  és italok fogyasztására vagy elvitelre való  valamint a friss kardhal vásárlására.

A regisztráció 50% előleg pénzügyi teljesítése után aktualizálódik, melyről díjbekérőt küldünk. Maximális létszám 30 fő.

 

Helyszín: Park Bistro étterem

Cím: Science Park A épület földszint 1117 Bp. Irinyi József u 4-20.

Időpont: 2022.03.12. szombat 19.00 -22.00

Parkolás: Science Park A épület mélygarázs( rendszám szükséges)

Érkezés: 18.30-18.45

Vacsoraest kezdete: 19.00

A vacsoraest ára tartalmazza még: welcome drink (vodka-martini) (Beluga Noble-Martini bianco)

Helyszíni fizetés: készpénz

 

Ide kattintva elérheti eseménynaptárunkat, hogy tájékozódni tudjon más egyéb eseményeinkről, ide kattintva pedig tud írni nekünk, foglalás vagy információ kérés érdekében.

Részletek

Dátum:
2022.03.12.
Időpont:
18:30 - 23:30
Összeg:
29900Ft

Helyszín

Park Bistro étterem
Irinyi József u 4-20. - Science Park A épület földszint
Budapest, Pest 1117 Magyarország
+ Google Térkép
t