VOL. 04
SURF N TURF SENSATION
Filet mignon, ribeye, bárányborda, kanadai homár, édesvízi óriásgarnéla, Szent-Jakab kagyló és osztriga Rockefeller, Surf and Turf és az innováció. A globális inspiráció jegyében szakértő szakácsaink új és ötletes módszereket próbálnak ki ennek a klasszikus amerikai ételnek az elkészítésénél. Kreatív rugalmassággal rendelkezünk és több variációt és kigondoltunk, ezért a filet mignon mellett, dolgozunk majd ribeye és bárányborda alapanyagokkal is, valamint a homár alternatívájaként többféle garnélát is kipróbálunk majd.
Valószínűleg soha nem fogjuk feltárni a Surf and Turf eredetének titkát, mely párhuzamba állítja a keleti és nyugati partokat, valamint a tengert, illetve a szárazföldet. De nem is ez a cél, hiszen elég azt tudni, hogy ennek a két dinamikusan és hatékonyan együtt dolgozó alapanyagnak globális sikere megkérdőjelezhetetlen. Függetlenül attól, hogy milyen gyökerei vannak a Surf and Turf-nek az Amerikából származó időtlen páros ízvilága varázslatos, ezért a steakházak és a finomabb éttermek egyik nagy ked- vence az étlapon, de olcsóbb éttermek konyháin is jól teljesít. A Surf and Turf drága. Ez tény. A finnyás szájízűek, szűkösebb pénz- tárcák és az egészségtudatos vásárlók érdekében ezért talán jó ötletnek tűnhet újragondolni. Mielőtt azonban az éttermek és a szakácsok elköteleznék magukat a változások mellett, fontos megjegyezni, hogy ez nem mindenki számára megfelelő megközelí- tés.
Az első dolog, amit mindig meg kell nézni és foglalkozni kell azzal a gondolattal, hogy mit is takar a kreatív elképzelés az adott étteremben és mi van a séf fejében? Például, egy olasz stílusú étteremben, ha sok regionális vagy helyi összetevőt használnak azok milyen új innovatív irányt adhatnak az ételnek.
Steakházakban például a klasszikus filet mignon és homárhús mellé (mely az alap párosítás) néhány finom csavarral – nagyon szórakoztató ételeket kreációjára nyílik lehetőség. A kreatívabb rugalmassággal rendelkező éttermek a homár alternatívájaként használják a steak és édesvízi óriásgarnéla párosítást is, de a Surf and Turf modernizációjában lehetőség van más egyéb alapanyagok beemelésére is, mint például Szent-Jakab kagyló.
Ameddig lesznek nagyon-nagyon népszerű trendek, ameddig vendégeink finomat esznek, jól érzik magukat és séfjeink eléggé kreatívok ahhoz, hogy ezt a nagy klasszikust reinkarnálják, kit érdekel, hogy mi az etimológiája és honnan származik.
Amivel készülünk:
Surf and Turf variációk finomra hangolva:
Surf and Turf variáció 1: | Filet mignon – grillezett homár (kanadai/egész) |
Surf and Turf variáció 2: | Ribeye steak – párolt óriásgarnéla (édesvízi) |
Surf and Turf variáció 3: | Csontos bárányborda – Szent-Jakab kagyló (héjában) |
Szószok/mártások/mártogatósok:
ereKlasszikus zöldbors mártás (au poivre), Chimichurri, Béarnaise mártás, Salsa verde, Bordói vörösbormártás, Dijoni krémes mustármártás + créme fraiche, Kéksajtmártás (Stilton), Gombaszósz (vargánya), Tisztított vaj
Köretek:
Fondant burgonya, Grillezett zöldségvariációk, Franciás fokhagymás spenót, Édesburgonya chips, Brokkolini vadgombákkal krémes-tejszínes mártásban, Friss zöldsaláta, Blansírozott vajas bébizöldségek
Desszert
gyümölcs tart
A vacsoraestünk alatt beüzemeljük osztriga bárunkat is melynek kínálata a következő:
Krystale | Normandia | (aranyérmes osztriga Franciaországból) |
Gillardeau | Marennes ’d Oleron | (az osztrigák non plus ultrája) |
Belon | Bretagne | (hedonista műkedvelőknek ajánljuk) |
Dutch creuse | Yerksekee | (holland sziklaosztriga) |
Utah beach | Normandia | (tiszta, letisztult, elegánsm sós) |
Oyster shooter | Red devil | (Beluga vodka, osztriga, tabasco, V8) |
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött (név, telefonszám, vendéglétszám) megadásával a peter.szabo@osztrigasommelier.hu címen az eseményt megelőző hétfő estig.
A vacsoraest ára 27 900 Ft és magában foglalja mindhárom Surf and Turf variációnkat, a köret és mártás kínálatunkat, desszertet és a welcome drink-et. A vacsoraest alatt korlátlanul rendelkezésre áll: szénsavas-szénsavmentes ásványvíz, vinaigrette, mignonette, frissen sütött baguette, valamint a szószok és mártások.
A regisztráció 50% előleg pénzügyi teljesítése után aktualizálódik, melyről díjbekérőt küldünk.
Maximális létszám 30 fő.
Helyszín:
Lupa Beach Myfish Grillterasz
Cím:
2011 Budakalász Tó utca 1.
Időpont:
19.00 – 22.00
Parkolás:
Lupa Beach Sport Parkoló (fizetős)
Érkezés:
18.30 – 18.45
Vacsoraest kezdete:
19.00
A vacsoraest ára tartalmazza még:
welcome drink (vodka-martini) Beluga Noble – Marini Bianco
Helyszíni fizetés:
készpénz / bankkártya